Vijf arrestaties na explosies bij woningen in Zwanenburg

4 maanden geleden gepubliceerd

In maart vonden drie explosies plaats bij woningen in Zwanenburg. Na de eerste explosie op 16 maart op de Marialaan, vonden afgelopen weekend nog twee explosies plaats bij woningen aan de Amestelle. De Districtsrecherche Kennemerland heeft naar aanleiding hiervan vijf arrestaties verricht. Het gaat om jongens van 15 en 17 jaar uit Rotterdam.

Bij de drie explosies werd explosief materiaal naar binnen gegooid wat een explosie in de woning veroorzaakte. Niemand raakte gewond, maar de woningen hebben aanzienlijke schade opgelopen. Het is nog niet duidelijk wat er precies tot ontploffing is gebracht.

Arrestaties en onderzoek

Een aantal uren na de explosie in de nacht van zaterdag op zondag 24 maart op de Amestelle, werden vier verdachten op treinstation Haarlem Spaarnwoude aangehouden. Op maandagochtend 25 maart werd na wederom een explosie op de Amestelle de vijfde verdachte aangehouden. Het gaat om een 15-jarige jongen uit Rotterdam. De vijf verdachten zullen op woensdag 27 maart voorgeleid worden aan de rechter-commissaris.

Het onderzoek naar de incidenten is nog in volle gang en de Districtsrecherche Kennemerland houdt er rekening mee dat de aanleiding mogelijk ligt bij een conflict in de criminele sfeer gericht op één persoon binnen een familie.

Zorgelijke ontwikkeling

Deze gebeurtenissen tonen wederom aan dat bij de uitvoering van explosies steeds vaker minderjarigen worden ingezet. Dit is een zorgelijke ontwikkeling die politie en Openbaar Ministerie helaas vaker zien.

Oproep aan getuigen

Heeft u iets verdachts gezien of gehoord in de nachten van zaterdag 16 maart, zondag 24 maart en maandag 25 maart? Of heeft u informatie over (de achtergronden van) deze incidenten? Neem dan contact op met de politie via 0800-6070. Anoniem melden kan ook via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) of het Team Nationale Inlichtingen (088-6617734).