Nieuwe Kunstkring Haarlemmermeer: Open voor alle kunstenaars

5 maanden geleden gepubliceerd

Meer dan dertig lokale kunstenaars hebben besloten om de Kunstkring Haarlemmermeer op te richten. Dit initiatief is genomen door Gijs van Wijk, Gerrit Blauuw, Piet Kwak en Piet Dees, met als doel om later dit jaar een grote expositie te organiseren. De club staat open voor iedereen, van hobbyisten tot professionele kunstenaars.

Oprichting en Reacties

De oprichting vond plaats tijdens een bijeenkomst in restaurant Tijnes, waar de vier initiatiefnemers hun ideeën presenteerden. De reacties waren overweldigend positief, met veel aanwezigen die aangaven lid te willen worden. Dit was genoeg voor de initiatiefnemers om de vereniging officieel op te richten.

Vraag naar tentoonstellingsruimte

Gijs van Wijk legde uit dat het idee ontstond uit de behoefte van kunstenaars om hun werk te kunnen tonen. Van Wijk merkte dat klanten in zijn winkel, MEER Kunst en Lijsten, vaak kunstwerken hadden, maar niet zelfstandig durfden te exposeren of niet voldoende werk hadden om dat te doen. De initiatiefnemers hopen later dit jaar een grote expositie te organiseren en zijn nog op zoek naar een geschikte ruimte.

Plannen voor de toekomst

In het eerste jaar zal Kunstkring Haarlemmermeer zich richten op de bestuurlijke oprichting van de vereniging. Er zijn plannen om een nieuwsbrief en website te starten, met een pagina voor elk lid. Daarnaast wil de vereniging activiteiten zoals een fietsroute langs ateliers en een grote kunstexpositie organiseren.

Iedereen welkom

Van Wijk hoopt nog meer mensen te kunnen verwelkomen. “Iedereen kan zich aansluiten, van hobbyist tot professioneel kunstenaar. We kennen nog geen ballotage. Wie zijn wij om te zeggen dat je werk niet goed genoeg is. Ook als je buiten Haarlemmermeer woont, ben je welkom.”

Steun van de gemeente

Wethouder Marja Ruigrok heeft haar steun betuigd via een mail die tijdens de vergadering is voorgelezen. Van Wijk hoopt dat de gemeente deze woorden in daden omzet. De vereniging ontvangt momenteel al enige financiering via Cpunt, dat door de gemeente wordt gesubsidieerd.

De groep plant eind mei weer bij elkaar te komen. In de tussentijd gaat iedereen hard aan de slag om Kunstkring Haarlemmermeer te realiseren. “De een wil penningmeester worden, de ander de website maken. Het is fijn dat mensen zich hiervoor aanmelden, er is veel te doen,” aldus Van Wijk. “Samen proberen we ervoor te zorgen dat de ‘k’ van kunst in Haarlemmermeer een hoofdletter krijgt.”